You are not registered yet. Please click here to register!
Coretemp 0.94 released new web site - i4memory.com - different look at memory
Tags Register Blogs FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

Notices

Reply
 
Thread Tools
Old 20-10-2006, 12:51 PM   #1
eva2000
Administrator
eva2000's PC Specs
 
Join Date: Jul 22 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 22,988
twitter.com/i4memorycom Facebook Page livestream.com/i4memorycom
Blog Entries: 42
Cool Coretemp 0.94 released new web site

Seems Coretemp has been updated to v0.94 with it's own web site now http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/

FYI, the VID coretemp reports isn't the vcore set in bios it's actually your cpu's default vcore i.e. one on retail box for your cpu i.e. 1.35v default vcore core2 might show coretemp VID = 1.325v

Change log http://www.thecoolest.zerobrains.com...p/history.html
Version 0.94 - 16th November, 2006

- Change: Only list physical processors in CPU selection.
- Change: Improve Intel CPU detection.

- Fix: Temperature log file not created in EXE folder.
- Fix: Temperature log file left "Processor" field blank.

- Add: An actual icon for the EXE/System tray.
- Add: An option to display temperature in Fahrenheit.
- Add: An option to start Core Temp minimized.

- Remove: GCPUID button.
Version 0.93 - 19th October, 2006

- Change: Remove 49C/35W TCM/TDP (AMD only).
- Change: Reverse core numbers (AMD only).
- Change: Start numbering from CPU/Core #0.
- Change: "TCaseMax"label to "Tjunction" for Core 2 series.

- Fix: Temperature overflow, would show "4294967296C° (?)".
- Fix: A new "CPU is overheating" message appearing with each temp read.
- Fix: Wrong VID (not VCore) reported in the 1.0xxV range on Core 2 series.

- Add: Detection of CPU "C* State" (C0/C1/C2/C3, Intel only).
- Add: Toggle logging On/Off.
- Add: Select interval for reading temps.
- Add: Select interval for logging.
- Add: Disable CPU overheat warning.
The Way It Works

Core Temp lets you monitor Intel "Core Duo/Solo" (Yonah), "Core 2 Duo/Extreme" (Allendale/Conroe/Merom), "Xeon 5100" (Woodcrest) series and all AMD K8 (AMD64) series die temperature. The temperature readings are very accurate as the data is collected from a Digital Thermal Sensor (or DTS) which is located in each individual processing core, near the hottest part. This sensor is digital, which means it doesn't rely on an external circuit located on the motherboard to report temperature, its value is stored in a special register in the processor so any software can access and read it. This eliminates any inaccuracy that can be caused by external motherboard circuits and sensors and then different types of programs trying to read those sensors.

The way this program works is as follows:

Intel defines a certain Tjunction temperature for the processor. In the case of Yonah it is 85C° or 100C°. First of all the program reads from a Model Specific Register (or MSR), and detects the Tjunction temperature. A different MSR contains the temperature data, this data is represented as Delta in C° between current temperature and Tjunction.

So the actual temperature is calculated like this 'Core Temp = Tjunction - Delta'

The size of the data field is 7 bits. This means a Delta of 0 - 127C° can be reported in theory. But from preliminary tests, the reported temperature doesn't go below 0C°, no matter what kind of cooling was used.

Last edited by eva2000; 13-12-2006 at 11:00 PM.
eva2000 is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2006, 01:12 PM   #2
SLi_dog
Senior Member
SLi_dog's PC Specs
 
Join Date: Aug 10 2005
Location: Darwin, Australia
Posts: 2,099
Re: Coretemp 0.93 released new web site

By eva2000
Seems Coretemp has been updated to v0.93 with it's own web site now http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/

Change log http://www.thecoolest.zerobrains.com...p/history.html
doh, the day after I download v0.91 this comes out.

Hopefully this will make this excellent program even better.


Anyone who hasn't got this should get it now
SLi_dog is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2006, 01:29 PM   #3
eva2000
Administrator
eva2000's PC Specs
 
Join Date: Jul 22 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 22,988
twitter.com/i4memorycom Facebook Page livestream.com/i4memorycom
Blog Entries: 42
Re: Coretemp 0.93 released new web site

Yeah

New coretemp v0.93 and TAT along side older coretemp app

E6600 @3600Mhz at 1.394v bios with Scythe Infinity + 2x Thermaltake 120x25mm 81cfm push-pull
Intel D975XBX rev304 1334 bios



Dual Stressprime Orthos small FFTs load


.
eva2000 is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2006, 08:09 PM   #4
ZoKi
Senior Member
ZoKi's PC Specs
 
Join Date: Apr 29 2005
Location: Sydney
Posts: 253
Re: Coretemp 0.93 released new web site

Cool.. was wondering if there was a new one out
ZoKi is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 09:22 AM   #5
eva2000
Administrator
eva2000's PC Specs
 
Join Date: Jul 22 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 22,988
twitter.com/i4memorycom Facebook Page livestream.com/i4memorycom
Blog Entries: 42
Re: Coretemp 0.93 released new web site

FYI, the VID coretemp reports isn't the vcore set in bios it's actually your cpu's default vcore i.e. one on retail box for your cpu i.e. 1.35v default vcore core2 might show coretemp VID = 1.325v

Last edited by eva2000; 22-10-2006 at 10:01 AM.
eva2000 is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2006, 04:31 PM   #6
MOJOM@N
Senior Member
MOJOM@N's PC Specs
 
Join Date: Sep 17 2006
Posts: 178
Re: Coretemp 0.93 released new web site

tried to start it up and got this error on my laptop.

This is not an intel processor.
this program will not continue

My cpu is a dothan M 760
MOJOM@N is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2006, 04:49 PM   #7
eva2000
Administrator
eva2000's PC Specs
 
Join Date: Jul 22 2004
Location: Brisbane, Australia
Posts: 22,988
twitter.com/i4memorycom Facebook Page livestream.com/i4memorycom
Blog Entries: 42
Re: Coretemp 0.93 released new web site

Core Temp lets you monitor Intel "Core Duo/Solo" (Yonah), "Core 2 Duo/Extreme" (Allendale/Conroe/Merom), "Xeon 5100" (Woodcrest) series and all AMD K8 (AMD64) series die temperature
dothan ain't supported
eva2000 is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2006, 06:13 PM   #8
ZoKi
Senior Member
ZoKi's PC Specs
 
Join Date: Apr 29 2005
Location: Sydney
Posts: 253
Re: Coretemp 0.93 released new web site

Whenever i have this program opened, for sum reason it likes to shutdown my whole pc even when its not at load
ZoKi is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
094, coretemp, released, site, web


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools


Similar Threads for: Coretemp 0.94 released new web site
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Coretemp 0.99.3 Released eva2000 General Software 5 27-08-2008 02:10 PM
Coretemp 0.99.1 Released eva2000 General Software 0 12-07-2008 12:51 AM
Real Temp Released alternative to Coretemp for Intel Core processors eva2000 General Software 13 31-05-2008 09:36 AM
Coretemp 0.99 released eva2000 General Software 0 04-05-2008 05:40 PM


All times are GMT +11. The time now is 09:52 AM.

no new posts